Publicaties

Presentatie Sociaal Veilig Ontwerpen (praktijkvoorbeelden)

Binnen de collegecyclus die Hogeschool Inholland te Rotterdam aanbiedt voor de 4e jaars studenten Integrale Veiligheidskunde verzorg ik een college over de praktijk van het onderzoeks- en advieswerk van Sociaal Veilig Ontwerpen. Het 2e deel van de presentatie bevat praktijkvoorbeelden van toegepast onderzoek dat op de Saxion hogeschool te Deventer/Enschede is uitgevoerd door het Lectoraat Risicobeheersing in samenwerking met studenten Integrale Veiligheidskunde. Bij deze onderzoeken ben ik steeds als begeleider en schrijver van het eindrapport betrokken geweest.

Presentatie Sociaal Veilig Ontwerpen (algemeen deel)

Binnen de collegecyclus die Hogeschool Inholland te Rotterdam aanbiedt voor de 4e jaars studenten Integrale Veiligheidskunde verzorg ik een college over de praktijk van het onderzoeks- en advieswerk van Sociaal Veilig Ontwerpen. Het 1e deel van de presentatie bevat het algemene deel.

Vogelbuurt Apeldoorn

  1. Westelijke Vogelbuurt Apeldoorn. Leefbaarheid en sociale veiligheid tijdens Sloop en nieuwbouw. In samenwerking met Wilbert Rodenhuis.

Onderzoek naar leefbaarheid en sociale veiligheid tijdens sloop en nieuwbouw in de Westelijke Vogelbuurt Apeldoorn. Het rapport geeft een pakket van mogelijke maatregelen in de sfeer van toezicht, beveiliging, leegstandsaanpak en het betrokken maken van bewoners bij de leefbaarheid van de buurt tijdens de sloop en bouw. Te downloaden via de HBO kennisbank: https://www.hbo-kennisbank.nl/details/saxion_kenniscentra:9C0A4492-0DB1-4A61-8F26682F1D366B0A?q=korthals+altes

Review of CEN 14383

  1. De Europese richtlijn voor toepassing van CPTED principes in planprocessen voor de realisatie van grote ruimtelijke projecten die in 2006 is uitgebracht, werd door een team van experts uit heel Europa grondig geevalueerd. Voornaamste conclusie is dat de standaard voor het proces universeel toepasbaar is. Hier is de aanbeveling om werk te maken van de verspreiding van kennis over de standaard. De standaard voor de inhoud (welke maatregelen zijn toepasbaar in welke situatie?) moet regelmatig up to date gehouden worden en er moet een stevigere theoretische onderbouwing voor komen.

DOK Zuid Apeldoorn

DOK Zuid Leefbaar, Veilig en Aantrekkelijk. 2013. Onderzoek naar problemen op het gebied van veiligheid en overlast door jongeren in een multifunctioneel wijkcentrum. Ook parkeerproblemen en organisatorische problemen komen aan de orde. Aanbevelingen in de sfeer van inrichting en ontwerp, maar ook voor de organisatie: verbeteren van de samenwerking tussen de partijen die het gebouw gebruiken en beheren.

Downloaden via HBO Kennisbank: https://www.hbo-kennisbank.nl/details/saxion_kenniscentra:A877B391-E3FB-4F58-9CAD5779EFAA11D0?q=korthals+altes

LED licht en veiligheidsbeleving

LED Licht onderzocht in kader van sociale veiligheid Samen met Daaf de Kok, Licht en Donker Advies Verschenen in: Stedebouw en Architectuur 2018-3/4 (juli 2018) Dit artikel geeft een beknopt overzicht van de resultaten van het onderzoek Bewust Verlichten, dat in de periode 2014-2017 uitgevoerd is voor de provincie Overijssel. Ook doet het artikel het voorstel voor een vervolgonderzoek, waarin voor verschillende typerende straatprofielen onderzocht zal worden wat de beste opstelling van de openbare verlichting is, in het geval de verlichting wordt omgebouwd naar LED. LED lampen geven een meer geconcentreerde lichtbundel dan traditionele lampen. Buiten de lichtbundel is het donker. Daardoor kunnen er donkere plekken ontstaan in een straat, juist daar waar je verlichting nodig hebt. Het is dus van groot belang dat er tijdig nagedacht wordt over alternatieve plaatsing van lichtmasten, verhoging van lichtmasten of toepassing van breed stralende armaturen; dit laatste dan wel zonder dat er hinderlijke verblindingseffecten kunnen ontstaan. Voortgang en resultaten van dit onderzoek zullen op deze website worden gemeld.

Openbare verlichting en sociale veiligheid

Openbare verlichting en beleving van veiligheid Samen met Daaf de Kok, Licht en Donker Advies Verschenen in: Ruimte en Licht 2018-2 (mei 2018) Dit artikel geeft een beknopt overzicht van de resultaten van het onderzoek Bewust Verlichten, dat in de periode 2014-2017 uitgevoerd is voor de provincie Overijssel. Dit zijn de belangrijkste inzichten die het onderzoek heeft opgeleverd: • Wanneer we de lichthoeveelheid vergroten in een gebied waar bewoners zich in meerderheid al veilig voelen, gaat de veiligheidsbeleving maar een heel klein beetje omhoog. • Wanneer we de verlichting doven of sterk verminderen, gaat de veiligheidsbeleving significant omlaag.

Theresiastraat Hengelo

Leefbaarheid Theresiastraat Hengelo. 2016. Saxion Hogeschool (in opdracht van Woningstichting Welbions te Hengelo)

De Theresiastraat is een bijzonder complex flatwoningen, met een hoog percentage bewoners uit bijzondere doelgroepen zoals ex-verslaafden en ex-gedetineerden. Dit zorgt voor overlast, maar de woningstichting had daar geen helder en objectief beeld van. Saxion heeft de overlast nauwkeurig in kaart gebracht en advies gegeven voor de aanpak ervan.

Downloaden via HBO Kennisbank: https://www.hbo-kennisbank.nl/details/saxion_kenniscentra:5BD80BE2-7113-4502-8BF185B9B23B7CA6?q=korthals+altes

Deventer Ziekenhuis

Sociaal Veilig Parkeren Deventer Ziekenhuis. 2015. Saxion Hogeschool (in opdracht van het Deventer Ziekenhuis)

Onderzoek naar de veiligheidsbeleving van het personeel in de parkeervoorzieningen van het ziekenhuis. Advies voor verbetering van de situatie. Downloaden via HBO Kennisbank: https://www.hbo-kennisbank.nl/details/saxion_kenniscentra:4F5CE6BC-1C95-48F4-AA5F3B3CF8E790B0?q=korthals+altes

Hengelose Es Noord

Leefbaarheid en sociale veiligheid Hengelose Es Noord. 2014. Saxion Hogeschool (in opdracht van Woningstichting Welbions te Hengelo) Het betreft een buurt bestaande uit flatwoningen en eengezinswoningen. Het project bestaat voor een deel uit sloop/nieuwbouw en voor een ander deel uit renovatie. Voor beide situaties is advies gegeven, om er voor de sociale veiligheid het beste uit te halen.

Downloaden via HBO Kennisbank: https://www.hbo-kennisbank.nl/details/saxion_kenniscentra:969C3A25-D0DE-48F9-A8CD771C25995947?q=korthals+altes

Bewust Verlichten in de provincie Overijssel

  1. Eindrapportage over 10 projecten met ombouw naar LED-verlichting of vermindering van verlichting. Door middel van enquêtes onder bewoners is gemeten of er een verandering in de veiligheidsbeleving optreedt na de aanpassing van de verlichting. In samenwerking met Wilbert Rodenhuis en Kerstin Takken, en Licht en Donker Advies. Downloaden via HBO Kennisbank: https://www.hbo-kennisbank.nl/details/saxion_kenniscentra:324A2C46-D3AC-479A-A8178AA323B93355?q=korthals+altes