Werkwijze

Advies. Geen veilige stad zonder veilige ruimtes. Ik help gemeenten, woningcorporaties, projectontwikkelaars en openbaar vervoerbedrijven met advies. U kunt mij een plaats te geven in het team waarin de plannen en ontwerpen worden besproken, u kunt uw plan aan mij toesturen en door mij laten toetsen, of u kunt mij voorafgaand aan het ontwerpproces een programma van eisen te laten opstellen met richtlijnen voor de ontwerpers. De keuze is aan u. Maatwerk is het uitgangspunt. Ik gebruik voor het opstellen van adviezen de instrumenten die daarvoor beschikbaar zijn, en die ervoor zorgen dat er met een omvattende en gestructureerde aanpak wordt gewerkt. Voorbeelden van dergelijke instrumenten zijn het Handboek Veilig Ontwerp en Beheer, het Keurmerk Veilig Ondernemen en het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Bewoners, gebruikers en ondernemers kunnen in de aanpak meegenomen worden. Dat is zeer aan te bevelen, want door hun betrokkenheid zullen zij zich aangemoedigd voelen om hun eigen omgeving veilig houden. Zo werken alle partijen samen aan het ultieme doel: een misdaadvrije stad.

Interwijkverbinding Utrecht Centraal

Voorbeeld van deze werkwijze: Station Utrecht Centraal. In opdracht van de gemeente was ik als Adviseur Sociaal Veilig Ontwerpen bij het planproces betrokken. Dat heeft ertoe bijgedragen dat er voor station Utrecht Centraal een uit oogpunt van sociale veiligheid optimale oplossing bedacht en uitgewerkt is voor het probleem van de 'interwijkverbinding'. De verbinding tussen oost en west zou door de komst van de toegangspoortjes bij de stationshal geblokkeerd zou worden voor passanten die niet over een OV pas beschikken. Om dit probleem op te lossen is er parallel aan de stationshal een passage gerealiseerd met aan beide kanten winkels en horeca. Door deze opzet en door de verzorgde uitwerking van het ontwerp en de inrichting, is er een levendige, prettige en veilige extra route tussen het oostelijke en het westelijke stadsdeel gerealiseerd. Hieraan hebben alle betrokken partijen (NS, Prorail en gemeente) meegedacht en meegewerkt.

Onderzoek. Als eenmansbureau kun je in onderzoek niet voldoende snelheid en massa maken om van betekenis te zijn. Daarom werk ik in onderzoek samen met hogescholen. Studenten van verschillende hogescholen voeren individueel of in groepjes opdrachten uit voor instellingen zoals gemeenten. Voorbeeld van deze werkwijze is het project ‘Woonwijken, sociale veiligheid en openbare verlichting’. Afstudeerstudenten van de opleiding Integrale veiligheidskunde voeren een half jaar lang een opdracht uit voor een gemeente en leveren een rapport op met concrete aanbevelingen, waar de opdrachtgever direct wat mee kan. Ik lever begeleiding op hoofdlijnen en zorg dat de gegevens op een zodanige manier verzameld worden dat deze bruikbaar zijn voor bundeling in een landelijk databestand, waar de gegevens van alle deelnemende gemeenten in staan. Vanuit dit grote landelijke databestand kunnen diepgaande analyses worden gemaakt die bijvoorbeeld inzichten opleveren over de beleving van veiligheid en verlichting door specifieke doelgroepen of door bewoners van specifieke wijktypen. Voor deze werkwijze is het van belang om over een groot netwerk te beschikken. Ik werk hierin samen met bureau Licht en Donker Advies, dat al lange tijd actief is op het gebied van openbare verlichting.

Een voorbeeld van deze werkwijze is het project in de Molenwijk in Amsterdam. Een afstudeerstudent van de opleiding Integrale Veiligheidskunde van hogeschool Inholland heeft in opdracht van de gemeente Amsterdam onderzocht hoe de bewoners de verlichting en de veiligheid beleven. Zij heeft daarnaast onderzocht wat bewoners vonden van het toevoegen van smart functies aan de verlichting, zoals het toevoegen van sensoren aan de lichtmasten die de verlichtingssterkte regelen naargelang het aantal passanten. Dit leverde de opdrachtgever direct bruikbare inzichten op die hij kan inzetten in de gesprekken met leveranciers van smart functies.